Roosendaal Danst! presenteert ‘Dans in de natuur’

Roosendaal Danst! presenteert een nieuw project met als titel ‘Dans in de natuur’. Dans is van oudsher verbonden met de persoonlijke uiting van de mens in de omgeving. In veel landen in de wereld is dans nog sterk gekoppeld aan die eigen cultuur en het landschap. Jacques van Meel, artistiek leider van Roosendaal Danst, ontwikkelde een project dat verbonden is aan zijn eigen ervaring met natuur en platteland.

Artist-in-residence Willy Heramus (uit Indonesië) is uitgenodigd om samen met een aantal professionele dansers en de nieuwe MBO-Dansstudenten onder directie van Jacques van Meel vorm te geven aan dit bijzondere project.Inspiraties zijn de lijnen, kleuren, geluiden en omgevingen in de natuurgebieden of parken. De vertaling in dans geeft de toeschouwer een andere, heel bijzondere ervaring tijdens het passeren van plekken in het bos of park.

De korte dansacts zijn gekoppeld aan de natuur zelf, niet alleen het visuele maar ook het ritme van brekende dode takjes, de geur van de omgeving en de klanken van vogels en insecten. Dat is de muziek van de natuur. Professionele danskunst midden in de natuur was erg populair in het begin van de vorige eeuw (rond 1920). Roosendaal leent zich met de prachtige Natuurpoorten uitstekend voor dit project. In kleine groepjes trekt het publiek langs paden om telkens weer verrast te worden door de dansers die bijna onopvallend opgaan in de natuur.

Jacques van Meel, zelf geboren en opgegroeid op een boerderij net buiten Roosendaal, heeft altijd in zijn eigen dans en choreografie de binding met grond, kleur en geur sterk gevoeld en vorm gegeven. In de 350 openluchtvoorstellingen tijdens de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012 werkte hij met natuur en cultuur in samenwerking met dansers uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Hedendaagse Europese danskunst is het contact met de natuur bijna vergeten. Een aantal van deze Floriadedansers zijn de afgelopen jaren artist-in-residence geweest in Roosendaal.

Dit jaar inviteerde hij Willy Heramus (geboren op Borneo en woonachtig op Java). Hij is uniek met zijn soloprojecten, een expert in de verbindingen met de natuur in zijn eigen land. In performances en videokunst heeft hij prachtige connecties gemaakt. Nu vertaalt hij deze kennis door naar Roosendaal.Hij is eind augustus een week lang als gastdocent aan het werk binnen het introductieproject van MBO-Dans en verzorgt aan het eind van deze week met de nieuwe dansstudenten een interne voorstelling in de twee prachtige parken achter Woonzorgcentrum St. Elisabeth aan de Wouwseweg te Roosendaal.

zondag 15 september 2019

  • Roosendaal Danst! is met het project ‘Dans in de natuur’ te vinden bij Natuurpoort Visdonk (start om 13.30u vanaf het T-huis) waarna het publiek wandelt langs een mooie route vol met kunstuitingen.

zaterdag 21 september 2019

  • Roosendaal Danst! is met ‘Dans in de natuur’ te gast bij de officiële opening (13.30 uur) van de Natuurpoort Wouwse Plantage. Het is een nieuwe route vol fraaie authentieke natuur, bezoek aan de Steenfabriek en de kunstgalerie Albus Lux (opening van een nieuwe expositie), waar Willy Heramus een prachtige danschoreografie zal tonen zowel binnen als buiten in de tuin/bos).

Op beide dagen (zondag 15 en zaterdag 21 september 2019 | 13.30 uur) is iedereen (jong en oud) van harte welkom en de toegang/deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Roosendaal Danst werkt samen met diverse organisaties (Cultuur verbindt Roosendaal, Theater De Kring, CultuurCompaan, Natuurmonumenten Noord-Brabant, Brabantse Natuurpoorten, St. Elisabeth, Collectief Roosendaal) om natuurbeleving, natuurbehoud en recreatie in onze gemeente extra vorm te geven.

Dit project komt mede tot stand door een subsidie van ‘Cultuur verbindt Roosendaal’.

en/of volg ons op https://www.facebook.com/roosendaaldanst/?ref=bookmarks